

![]()
Икономика
По хотелите от Северното Черноморие има работещи от страни от Европейския съюз, повечето са румънциПо хотелите от Северното Черноморие има работещи от страни от Европейския съюз (ЕС), каза председателят на структурата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в Добрич Димитър Димитров.Той посочи, че по-често те са от Румъния, но могат да се срещнат и от Испания, и Германия.
Диляна Асенова
| 07 Юни 2025, 15:00 ч.
По хотелите от Северното Черноморие има работещи от страни от Европейския съюз (ЕС), каза председателят на структурата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в Добрич Димитър Димитров. Той посочи, че по-често те са от Румъния, но могат да се срещнат и от Испания, и Германия. Димитър Димитров посочи, че хотелите и комплексите предлагат все по-привлекателни заплати, а работещите от другите държави са заети основно на рецепциите и обслужват клиенти от съответната страна заради езиковите познания. "Северното Черноморие започна да се събужда, вече имаме все повече петзвездни хотели и предлагаме все по-качествено и висок клас обслужване", каза още Димитров. Той посочи обаче, че голям проблем е липсата на кадри. "Искаме да даваме работа на квалифицирани служители от България. Заплатите достигнаха едно много добро ниво. Няма позиция в хотелския бранш, която да взема по-малко от 2000 лева брутна заплата. Предпочитаме да даваме работа на нашите хора, но все по-рядко се намира квалифицирана и качествена работна ръка. Това ни принуждава да внасяме дори и от екзотични държави", посочи още Димитров. Председателят на структурата на БХРА в Добрич каза, че и там изпитват затруднения, тъй като отнема много време издаването на визи. Работниците са основно от Киргизстан, Узбекистан, а някъде дори от Бангладеш. Димитър Димитров посочи, че е оптимист за летния сезон тази година. "Месец май ни донесе студ и дъждове и това анулира доста от ранните записвания, но и към момента има много резервации и хотелите очакват туристи. Надяваме се времето да позволи и един по-дълъг сезон, поне до края на септември", каза още Димитров. Комплексният управител на хотел в Каварна Галин Димитров, посочи, че работници има от Румъния, които в момента са в кухнята и сервиза, като се надява през следващата година да успеят да привлекат и администратори за рецепцията, тъй като туристите по Северното Черноморие са предимно от Румъния. При него работят и хора от Бали и Египет. "Приоритет са ни българските работници и се опитваме да ги привличаме с атрактивни заплати, но е много трудно с намирането на кадри, особено в туристическия бранш", каза още Галин Димитров. Той също очаква един добър сезон, още повече, че резервациите са започнали отрано. Хотелиерът от Балчик Виктор Лучиянов каза , че при него повечето работници са от източните страни и Турция. Той посочи, че вижда тенденция на завръщане на български специалисти към родните курорти. Хотелиерът обясни явлението с това, че заплатите вече са много изравнени, а издръжката за един служител в страни като Гърция и Испания е много по-скъпа. "Един главен готвач получава по нашето Черноморие около 4500 лева заплата, толкова взема и в Испания, в Майорка - около 2000 евро", посочи Лучиянов. "Туристът заплаща услугата и ние не можем да си позволим да предлагаме по-лошо качество", каза още хотелиерът. Той обаче посочи че трябва да има промени в българското законодателство, тъй като има много пречки да се внасят специалисти. "България трябва да се стреми да внася специалисти. Трябва да се стремим да привличаме хора, които някой вече е обучил, за да започнат работа тук и да предават от своя опит. За да наема масажист за тайландски масажи, аз трябва да имам регистриран СПА център, но за да регистрирам подобен център, трябва да отговарям на един куп други условия. Тоест малките масажни студиа не могат да наемат някой, който 10-15 години се е обучавал да прави тайландски масаж", посочи още Виктор Лучиянов. Той допълни, че е същото и за други високообразовани специалисти, защото се изискват много сертификати и условия. "Лесно е да внесем нискоквалифицирана работна ръка, но не и обучени и подготвени кадри“, каза още Виктор Лучиянов. Очакванията му са за един много добър сезон. Хотелиерът уточни, че повечето резервации за юли и август вече са направени. "Хубавото е, че са от туристи, които за поредна година идват и тук им харесва", каза Лучиянов и допълни, че нивата на туристи от 2019 година вече са достигнати и се очаква да бъдат надминати през този и следващите сезони. Търговският директор на "Албена" АД Маргита Тодорова, посочи , че към момента в едноименното ваканционно селище работят трима румънци.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
![]() |

Победителите в 19-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство бяха наградени на официална церемония в Казанлък
|
![]() |
Златоград възкреси пътя на кафето от керваните с камили до съвременното еспресо
|
![]() |
Президентът Румен Радев ще бъде на официални посещения в Казахстан и Узбекистан от 9 до 11 юни
|
![]() |
Фотографи участваха в кулинарно предизвикателство в Казанлък
|
![]() |
Безплатни изследвания за ранна диагностика на бъбречни заболявания започва от Оряхово Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели
|
![]() |

Време за четене - месец Юни
Препоръчани заглавия |

Младежки фестивал на изкуствата "оцвети" Плевен
|
![]() |
Пожар гори в благоевградски ресторант, на място са екипи на пожарната и полицията
|
![]() |
Победителите в 19-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство бяха наградени на официална церемония в Казанлък
|
![]() |
Над 6 тона отпадъци бяха събрани днес в Кюстендил в кампанията "Пица за смет"
|
![]() |
Златоград възкреси пътя на кафето от керваните с камили до съвременното еспресо
|
![]() |